fredag 26. juni 2015

Hva om din kjærlighet var ulovlig?

For millioner av mennesker rundt omkring i verden kan det å uttrykke sin kjærlighet innebære å miste friheten, eller enda verre.



I 76 land verden over er det kriminelt å være homofil. I 10 av disse landene kan det å være homofil koste deg livet. Faktisk er det ikke ett land i verden hvor lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er fullt likestilte med andre mennesker. Andre Banks fra organisasjonen All Out forteller oss hvorfor dette temaet er et menneskerettighetsspørsmål, og hvordan hver enkelt av oss kan bidra for å få dette temaet på banen ved å delta på #GayIsOk kampanjen.

Uansett hvem du er eller hvor du bor vil du sannsynligvis på et eller annet tidspunkt i livet ditt være i et forhold som folk vil rynke på nesen av. Det kan være at du treffer noen som er en del eldre enn deg, yngre, har en annen hudfarge, har en annerledes religion eller det kan være noen med samme kjønn som deg. Mennesker i livet ditt kan uttrykke sin misnøye med hvem du elsker, men hva om kjærligheten din er ulovlig? Hva om noen andres meninger om ditt kjærlighetsforhold er grunn til at du havner i fengsel eller gir deg psykiske lidelser?

Bare denne måneden ble to marokkanske menn på ferie i Rabat arrestert etter å ha holdt rundt hverandre foran en lokal turistattraksjon, anklaget for å ha handlet i strid med lokale anti-homofile lover. De ble satt i fengsel, media avslørte deres identitet og hatkampanje ble satt i gang mot mennene på deres hjemsted. Om de blir dømt kan de få opptil tre år i fengsel, kun for å ha gitt en person av samme kjønn en klem.

Når vi tenker på at noe så naturlig og innebygd som kjærlighet er for oss mennesker kan være ulovlig, ja, da kan vi begynne å forstå hvordan anti-homofile lover kan virke vilkårlig og urettferdig for folk som ønsker å elske hvem de vil. Hos All Out tror vi at frihet til å elske hvem man vil burde være en fundamental komponent ved grunnleggende menneskerettigheter. Kjærlighet er en måte for mennesker å uttrykke hvem man er og å være seg selv, og burde ikke bety en risiko for forfølgelse eller død.

Akkurat nå blir flere hundre millioner dollar brukt til kampen for likestilling i USA hvert eneste år. Samtidig blir mindre enn 1 dollar brukt i Afrika for hver 10 dollar brukt i USA. Rundt omkring i verden kan vi se at samfunnene som sliter med de tøffeste kampene har minst midler til å kjempe tilbake mot mektige og godt utrustede regjeringer, religiøse institusjoner og media. Dette er samfunnene som trenger vår støtte mest. Globalt har det vært mange suksesser, som f.eks. den siste avstemningen om aksept for homofilt ekteskap i Irland. Å ta seg tid til å feire slike gledelige nyheter er viktig, men samtidig er vi nødt til å si: «Ingen burde bli etterlatt i fremskrittet mot likeverd og likestilling».

Utfordringen for en global agenda er kulturelle forskjeller. Disse problemene og diskusjonene rundt dem er forskjellige verden over, og det gir ingen mening å marsjere inn i et land og være selvrettferdige. Vi ønsker å være effektive og tilby reelle bidrag til aktivister på bakkenivå som trenger vår støtte, slik at hver kampanje vi kjører gjøres i samarbeid med lokale grupper. Vi ønsker å forandre menneskers syn, oppmuntre til toleranse og påvirke regjeringers politikk verden over, og det er bare mulig med lokal forståelse og lokal lidenskap for endring.

For All Out har det alltid handlet om å få ordene ut og inspirere mennesker til å tro, ikke bare i fremskrittet mot global likeverd, men også ideen om at det er noe de kan gjøre for å støtte det. Det handler om å forandre hjerter og sinn, og å åpne opp for en dialog om menneskerettigheter. Det er vår drøm å mobilisere millioner av mennesker og deres sosiale nettverk for å endre diskriminerende lover, endre holdninger i hver region og dele ut desperat trengende midler til aktivister i fronten som risikerer sine liv for kjærlighet og likeverd.

Jeg tror vi kan komme til et punkt i fremtiden hvor arbeidet All Out gjør blir unødvendig. Når jeg tenker på de 76 landene hvor det fremdeles er ulovlig å være homofil og på de 10 landene hvor det kan koste deg livet, så tenker jeg også på den reelle muligheten ved å få tallene ned i null, og til null innenfor vår levetid. Jeg ser en endring i bevissthet skje, hvor vi som globale borgere – ikke bare som borgere i våre egne land - bestemmer at løftet om menneskerettigheter bør realiseres for alle, inkludert mennesker som er LHBT (lesbiske, homofile, bifile og/eller transperson). Jeg ser denne endringen skje hver eneste dag og det skjer mye raskere enn det gjorde for fem år siden, og enda raskere enn det gjorde for 10 år siden.

Om vi starter en dialog med #GayIsOk, som når ut til 10 millioner mennesker verden over, vil vi bryte tausheten på et tema som altfor ofte ikke nevnes av journalister og som vanligvis ikke er et tema for politikere. Over en ukes periode vil vi sikre oss at ingen går gjennom sine daglige gjøremål uten å reflektere over det faktum at milliarder av mennesker bor på steder hvor det er farlig å være den de er.

Legg til din stemme i dialogen og la verden vite at du synes #GayIsOk. Vis din støtte for de 100 LUSH-butikkene verden over som er ute av stand til å delta på grunn av en anti-homofil lovgivning i deres land. Mest av alt, vurder det faktum at en verden hvor ingens kjærlighet er forbudt, er en mulighet og verdt å kjempe for.



All Out er en organisasjon drevet av frivillighet som endrer lover og kulturelle normer for å bygge en verden hvor ingen mennesker er nødt til å ofre sin familie, frihet, sikkerhet eller verdighet for å være den de er eller elske den de elsker. Lær mer og bli et medlem du også:



Forfatter: Andre Banks, med-grunnlegger og daglig leder
Foto: TBC

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar