fredag 15. april 2016

Vår donasjon til SABIMA

Med salget fra vår hånd- og kroppskrem Gode gjerninger kan vi nå med glede fortelle at vi har donert kr. 30.000,- til SABIMA og deres arbeid med å bevare og frede Norges myrlandskap. Det kan vi takke våre flotte kunder for som flittig har kjøpt kremen, og dermed donert, til dette formålet og andre tidligere veldedige formål.



Hvorfor er myra viktig?
På myra vokser det tykke lag med moser, gjerne torvmoser og er levestedet til mange dyr og planter, som bl.a. sommerfugler, vadefugler, insekter, moser og starr. Arter utryddes fra jorda, hovedsakelig på grunn av arealendringer. Derfor er det spesielt viktig å ta vare på naturtyper som myra, der det myldrer av liv. Myrene er også en perfekt rasteplass for trekkfuglene som hver høst og vår flyr lange strekninger, hvor de kan hvile og spise. Blir myrene ødelagt, kan det få alvorlige konsekvenser for trekkfuglene.
Myra fungerer som en svamp. Torvmosene kan holde på store mengder vann og slipper vannet langsomt, langsomt ut igjen. På denne måten bremser myra store vannmengder, og er en naturlig og effektiv flomdemper.
Myra er det perfekte karbonlager! I de åpne myrene våre er det lagret 950 millioner tonn karbon. Myrer har et høyt grunnvannsspeil. Nedbrytningen av organisk materiale går svært langsomt og det skjer en opphopning av delvis omdannet materiale, kalt torv, som lagrer karbonet.
På myrer som grøftes og dreneres, dør torvmosene i overflaten og karbonfangsten stanser opp. Når karbon i torv kommer i kontakt med oksygen, dannes CO2. Karbonlagre som naturen har brukt tusenvis av år på å bygge opp, kan bli ødelagt i løpet av få år.
Myra i fare
Det blir stadig mindre myr i Norge. Tidligere ble myrene sett på som verdiløse områder og ble derfor grøftet, drenert til jordbruksformål, tilplantet med skog eller brukt til uttak for brensel. Det ødelegges anslagsvis 5000 dekar myr årlig i Norge, noe som tilsvarer 700 fotballbaner. Det bygges veier over myr- og våtmarksområder, og fortsatt blir myrer grøftet og torven lagt i plastsekker og solgt som plantejord.
Det tar tusenvis av år å danne ei myr. Ei myr vokser med opptil 1 mm i året. Er myra fem meter dyp er den 5000 år gammel. Myr er ikke en fornybar ressurs i et menneskelig tidsperspektiv.
Det gjør blant annet torv i hagejord til en miljøbombe!


Ønsker du å bidra til våre donasjoner for miljø- og dyrevern?
Om du kjøper vår Gode gjerninger bodylotion går hele summen (minus momsen til staten) til veldedige formål. Vi støtter norske organisasjoner som arbeider for miljø- og dyrevern, og vi har tidligere donert til blant andre Dyrebeskyttelsen Norge, Regnskogfondet, Byfuglenes interessegruppe (BIG) og La humla suse.
Gode gjerninger har en vakker duft av ylang ylang-olje fra Ghana, geraniumolje fra Kenya og rosentreolje fra det Peruianske Amazonas. Den inneholder fuktighetsgivende og mykgjørende fair trade olivenolje, økologisk jojobaolje og fair trade økologisk kakaosmør fra Colombia. Denne kremen lindrer irritert hud med svalende aloe vera, så den passer utmerket om sommeren etter en dag på stranden.
Om alle bidrar litt, gjør det store forskjeller!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar