mandag 30. november 2015

Møt vinnerne av LUSH Prize 2015

Giftighet er vellykket målt for første gang ved å anvende menneskelige celler, og forskere sier at prosessen kan erstatte dyreforsøk helt.Forskere som har utviklet dyrevennlige toksikologitester ble de første til å vinne en del av Lush-prisen på £ 250.000. Forskerne Andreas Natsch, Terry Schulz, David Basketter og Frank Gerberick, har hver blitt tildelt en del av den årlige premien for å finansiere videre utvikling av en hudsensitivitetstest som avslører hvordan en giftig reaksjon reiser gjennom menneskekroppen, uten bruk av levende dyr i forsøket.

Testen er den første i sitt slag som demonstrerer internt hvordan kjemikalier lager en komplett sti gjennom menneskekroppen i et felt av vitenskap kalt Alternativ Outcome Pathway. Metoden har fått godkjenningsstempel fra den globale autoriteten Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), og er inkludert i organisasjonens retningslinjer for gifttesting. Terry Schulz, som publiserte en banebrytende artikkel om denne alternative tilnærmingen i 2012, var ivrig etter å hylle 20 års vitenskapelig grunnarbeid som «skaffet til veie all data og mekanistisk forståelse som trengtes for å overbevise OECD at testen gir den dybden og bredden som trengs for regulatorisk bruk.» Han la til at den dyrevennlige veien har potensiale til «ikke bare avgrense eller redusere dagens dyreforsøk, men å erstatte det helt.»

David Basketter

Ytterligere finansiering er nødvendig for å bidra til å videreutvikle og forbedre dette gjennombruddet.
Med-bidragsyter, David Basketter, spesialiserer seg på molekylstruktur som et middel for toksisitet prediksjon. Han håper at videre etterforskning vil gi forskerne muligheten til å utvikle en metode for vurdering direkte fra kjemisk struktur, å skape en plattform for mer pålitelige, dyrefrie eksperimenter. Som leder av en rekke europeiske konferanser som fremmer saken for alternativer til bruk av dyr ved forsøk, planlegger Basketter nå å bruke Lush-premien til å finansiere reise og promotering av dette gjennombruddet. Han forklarer at "selv når alternative metoder har blitt validert og har blitt plassert i OECDs retningslinjer, representerer det fortsatt en betydelig utfordring ved krevende og gjentatte forsøk rundt om i verden.

Behovet for økt datanøyaktighet driver utviklingen av dyrefrie alternativer.
I tillegg til den økende bekymringen for lidelsene til dyrene som er involvert, har med-prisvinner Andreas Natsch uttalt at veien mot ikke-animalsk toksikologi også ble inspirert av behovet for å øke nøyaktigheten ved tidligere følsomhetsanalyser. Hans oppfinnelse, KeratinoSens -metoden, som bruker en menneskelig cellelinje i et reagensrør for å lete etter en bestemt type gen-signalisering, legemliggjør tilnærmingen mot en mer nøyaktig, dyrefri testmetode, og vil etterkomme forskernes søken etter mer detaljer på menneskelig biologi heller enn dyrebiologi. Prisens midler vil tillate Natsch og hans kolleger å videreutvikle testen til å undersøke mer komplekse molekyler i større detaljer.  Etter som testen allerede gir verdifull innsikt i menneskelige heller enn dyrereaksjoner, forklarer Natsch at det har potensiale til fullt ut å erstatte dyreforsøk i mange tilfeller.Over de siste 20 årene har enorme endringer blitt gjort i verden i forbindelse med å finne erstatning til forsøk gjort på dyr, men vi har lang vei igjen å gå før vi er i mål.
LUSH Prize er et stort initiativ som har som formål å få på plass trygg testing uten bruk av dyr. Hvert år deler vi ut priser fra et fond på hele £250,000 – noe som ved dags dato er den største prisen innenfor denne sektoren – og gjør det mulig for oss å hedre og feire bragdene gjort innenfor felt som f.eks. forskning, undersøkelser og kampanjer som forfremmer alternativer til forsøk gjort på dyr. Vinnerne blir vurdert og plukket ut av et panel av eksterne dommere fra de ulike områdene av spesialfeltet.

Årets vinnere er:

Kategori: Offentlig oppmerksomhet

For deres enorme arbeid med undercover etterforskning og avsløring av invasiv hjerneforskning på primater ved Max-Planck-Institute for Biological Cyberneticsits, noe som resulterte i bred mediadekning og protester mot dyreforsøk.  

For sin Identity Campaign som setter søkelyset på lidelsene hunder og katter har ved laboratorier i USA som er finansiert av skattebetalerne, og de oppfordrer offentligheten til å bruke sin frie informasjonsrett til å gi sin støtte til dyrene.

Kategori: Lobbyvirksomhet

Mojo Mathers

Mojo Mathers MP – New Zealand
Mojo Mathers, et Green Party medlem som har vært en ledende figur i politiske kampanjer som ønsker å forby testing på dyr i kosmetikk på New Zealand. Mojo ønsker ikke å motta den økonomiske delen av prisen, som vil bli gitt til en organisasjon utvalgt av henne selv.

Kategori: Forskning

Oncotheis – Sveits
Oncotheis har utviklet et innovativt menneskelig lungekreftvev i form av en kultur modell for in vitro å teste både effektiviteten og giftigheten av utprøvde behandlinger og samtidig spare livene til dyrene som vanligvis ville blitt brukt til dette formålet.

Prof. Michael L. Shuler

Prof Michael L. Shuler & team – USA
Har utviklet Body-on-a-Chip systemer, som drives med vev avledet fra menneskelige cellekilder, og som er i stand til å simulere den menneskelige metabolisme, inkludert giftige bivirkninger. De kan spille en betydelig rolle i å bestemme suksessen for nye legemidler uten bruk av dyreforsøk.

Kategori: Trening

For minimering av dyreforsøk under REACH (European chemical testing regulations) gjennom en rekke vitenskapelige webinarer og ansikt-til-ansikt treningsøkter for regulatorer, selskapers tillitsmenn og entreprenører. 

UGC gjør vedtak på læreplanen som gjelder for tusenvis av høyskoler og universiteter i landet. Det er avsluttet zoologi og andre disseksjoner og eksperimenter i utdanning, noe som årlig kan spare opptil 60 millioner dyreliv.

Kategori: Unge forskere

Elena Kummer

Elena Kummer – Italia, 25 år
For hennes arbeid som har bidratt til å forstå graden og kvaliteten av allergisk sensitivisering. Målet er å tilby en enkel analyse basert på bruk av kommersielt tilgjengelige cellelinjer som er i stand til å gi styrkende informasjon, noe som er nødvendig for full utskiftning av dyr i testingen av allergifremkallende xenobiotisk. 

Bianca Marigliani – Brasil, 35 år 
For sin forskning på å erstatte bruk av føtalt bovinserum (FBS), som hentes fra foster under slakting av drektige kyr. Dette innebærer ofte hjertepunktering av fosteret for å fjerne blod fra fosterets hjerte, og det er mulig at denne fremgangsmåten fører til smerte for fosteret og derfor mener mange forskere at bruk av serumet er uetisk og inhumant, i tillegg til at det også medfører noen tekniske problemer ved bruken. FBS er i dag det mest vanlige dyre-derivatet anvendt som medium tilskudd.

Jeremy Caplin – USA, 24 år
For sin design og bruk av “placenta-on-a-chip”, som er et alternativ til dyreforsøk. Denne brikken er en 3D microfluidic enhet som fungerer som en forbedret metode for narkotika-testing og toksikologi.

Ilka Maschmeyer – Tyskland, 29 år
For sitt arbeid på langtids systemisk sammenkobling av organer, med fokus på hudvev, som gir en dermal applikasjonsrute for kosmetikk og legemidler, og vil erstatte dyreforsøk.

Dr Lena Smirnova – USA, 35 år
For forskning på 3D organotypisk in vitro modellutvikling av menneskehjernen i kombinasjon med utvikling av teknologier for nevrotoksisitetstesting (DNT). Målet for forskningen er å etablere en høy gjennomstrømmende testplattform for in vitro kjemiske tester.Gratulerer til alle vinnerne! For å lese mer om LUSH-prisen, besøk Lushprize.org.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar