fredag 27. mai 2016

Dyrker fred med mandelolje

Liggende på selve tuppen av den nordlige Vestbredden nær byen Jenin ligger landsbyen Al Taybeh. ‘Taybeh’ betyr deilig på arabisk og landsbyen er kjent som ‘mandelens landsby’. Her finnes et co-operativ med 15 medlemmer fra Palestine Fair Trade Association (PFTA) som dyrker et område nesten kun dedikert til olivener og mandler. De er i stand til å produsere rundt 10 tonn med mandler hvert år.


Landsbyen som ligger i skyggen av den israelske grensemuren er bare en av mange små co-operativer og småbrukere som leverer mandler til Cana Fair Trade, som forvandler dem til olje og eksporterer verden rundt.
Cana ble etablert i 2009 med produksjon av Fair Trade olivenolje. De samarbeider tett med Palestine Fair Trade Association og kjøper mandler fra 1700 av deres medlemmer. Gruppens mål er å forbedre den økonomiske situasjonen for bønder på Vestbredden ved å drive rettferdig handel med det internasjonale markedet, som en fredfull motstand mot den israelske okkupasjonen.

Mandlene blir høstet sent på sommeren og gjennom september måned. Da blir de harde skallene samlet inn av landsbyboerne og tørket i sola 2-3 dager før de blir knekket og lagret. For å produsere olje blir nøttene kaldpresset, slik at kvaliteten på oljen ikke skal bli ødelagt. Mandlene greier å avkaste rundt 50 % olje, men ingenting går til spille, den pressede «kaken» blir brukt til å lage søtsaker av.

Mandlene dyrket på disse stedene blir kun vannet av regnet. Haj Abu Ismail, et medlem av co-operativet og en av de eldre i landsbyen Al Taybeh, forklarer: «Vi vanner ikke våre mandeltrær av den enkle grunn at det forandrer smaken på nøtten… Når du smaker på dem kan du merke forskjellen  på disse mandlene og de kommersielle».

Firmaet Cana ønsker å lage ett samfunn - arbeidere, bønder, foredlere, næringsdrivende, eksportører, importører, distributører og forbrukere – bundet sammen av en rettferdig utveksling av varer. For å oppnå dette reetablerer firmaet tradisjonelt bærekraftig jordbruk som en måte for palestinske bønder å tjene til livets opphold, og fair trade gir disse samfunnene som er fanget i konflikten en sjanse til å få kontakt med verden utenfor. Firmaet støtter dem også gjennom å tilby utdanningsprogrammer, økonomisk tilskudd og hele tre donasjonstiltak.

Dette samarbeidet mellom bønder i Palestina og Israel finansierer et bondesamfunn som har forpliktet seg til å drive bærekraftig, som bidrar økonomisk til samfunnet og som ønsker en slutt på konflikten. Med extra virgin olivenolje i våre produkter levert av Sindyanna, en kvinnelig drevet israelsk fair trade organisasjon, kan våre produkter støtte et unikt co-operativ bestående av jødiske og arabisk-palestinske bosettere og palestinske bønder i Israel og på Vestbredden. Å gi disse bøndene en inntekt utover sine grenser tillater dem å utvikle sine tradisjonelle næringer, og gir kundene tilgang til et overlegent produkt som er dyrket med omsorg og lidenskap.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar