tirsdag 14. juni 2016

Forby mikroperler i kosmetikk!

Hvem visste at noe så enkelt som å vaske ansiktet sitt kan ha en massiv negativ påvirkning på våre elver, fjorder og hav? Velg deg ut en nesten hvilken som helst tube av kroppsvask, ansiktsrens eller tannkrem som lover en dyp, skrubbende rens og du vasker deg mest sannsynlig med plastikk.


Å bruke eksfolierende kosmetikk som får fram hudens glød og glans trenger ikke å resultere i miljøskader. Ved å bruke trygge, naturlige ingredienser oppnår man samme resultat og er bra både for kroppen og våre vannkilder. Ved å velge din kosmetikk på en smart måte, unngår du å fylle opp baderommet ditt med plastikk som ikke er i stand til å brytes ned og som er blitt giftig for det marine dyreliv.

Mikroplastikk, som mikroperler og glitter, er de bitte små plastikk-partiklene som finnes i en mengde kosmetikk og eksfolierende kropp- og ansiktsrenser. De er typisk listet opp som polyethylene terephtalate (PET), polyethylene (PE) eller polypropylene (PP), og bare 1/5 av en flaske med skrubbende rens kan inneholde mer enn 300.000 mikroperler – bitte små plastikkperler som blir skylt ned i avløpet. Siden de er altfor små til å bli filtrert og fanget opp av vannets rensesystem, ender de til slutt opp i våre elver, innsjøer, fjorder og hav, og til dyrene som lever der. Det er estimert at milliarder av disse plastikkpartiklene blir skylt ned i avløpet hver eneste dag!

I 2012 gjorde Sea Turtles Forever Blue Wave Team et forsøk ved Crescent Beach i Oregon, USA, hvor de filtrerte ut mer enn 227 gram med plastikk fra kun 1 kvadratmeter med vann! Det finnes nå mikroplastikk i de fleste elver, innsjøer og hvert eneste hav over hele kloden, og er blitt en av våre verste former for plastikkforurensning.

Straks de er blitt skylt ut i vannet vil mikroperlene aldri brytes ned og de blir værende på bunnen inntil de blir konsumert av det marine liv. Disse plastikkpartiklene fungerer også som en svamp og trekker til seg giftige kjemikalier opp mot én million ganger mer enn vannet rundt. Når de blir spist passerer disse giftige partiklene gjennom fisken og andre dyrs vev, helt til de ender opp i vår næringskjede.

Sunnyside boblebit inneholder plastikkfritt glitter

Kosmetikk trenger ikke plastikk
Renser som inneholder naturlige ingredienser er allerede tilgjengelige og vil rense og eksfoliere huden din svært effektivt. Malte mandler, sukker, ris, polenta og adukibønner tilbyr en konsistent skrubb som fjerner skitt og døde hudceller, mens havsalt ikke bare eksfolierer, men også hjelper deg å gjenopprette mineralinnholdet i huden og lysner hudtonen. Og når du skyller dem ned i avløpet vil disse eksfoliantene brytes ned uten å skade økosystemet.

Vi har for lengst byttet ut vår mikroplastikk og plastikkbasert glitter med glimmer (mica) og mineraler, i tillegg til at vi bruker tang-baserte pigmenter og glitter laget av naturlig stivelse. Våre ingrediensleverandører har arbeidet hardt for å utvikle disse plastikk-frie alternativene for våre produkter, og samtlige er biologisk nedbrytbare, høyt vannoppløselige og er ikke skadelig å få i maten.

Alt vi skyller ned i våre avløp vil ende opp et sted i vårt økosystem, og når det gjelder ikke-nedbrytbar mikroplastikk vil de for alltid være i naturen. Bruken av mikroplastikk hos kosmetiske produsenter er svært uregulert i de fleste land. Mange selskap nekter å endre formuleringen på sine produkter for å fjerne plastikk, selv om naturlige alternativer er tilgjengelige.


For at du skal unngå å være en del av dette mikroplast-problemet, start med å sjekke etikettene på all din kosmetikk for å fastslå om de inneholder plastikkbaserte materialer. I stedet, få huden din glødende med effektive, naturlige ingredienser som ikke er skadelige for miljøet. Tar du det ett steg videre, besøk organisasjonen 5Gyres nettside og signér på oppropet ‘Ban the Bead’, og la industrien vite at du ønsker plastikk bort fra ditt ansikt og ut av våre vannkilder. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar