tirsdag 5. juli 2016

Hvor henter vi sandeltre fra?

Sandeltreolje destilleres fra oppfliset kjerneved fra modne sandeltrær.

Sandeltreet som vi bruker blir høstet i regionen Kalgoorlie i den australske bushen, før den blir sendt til Albany sørvest i Australia for behandling. Oljen har antiseptiske og anti-inflammatoriske kvaliteter og den rike, treaktige aromaen vekker en følelse av ro og dyp avslapning.


Sandeltreet er eviggrønt og kan vokse seg opp mot 15 meters høyde. Både treet og oljen har vært høyt verdsatt i århundrer, noe som betyr at de saktevoksende trærne har blitt utsatt for overhøsting i mange områder. Som et resultat av det er sandeltre i India en truet art og sandeltre på Hawaii er ikke så rikelig som det en gang var.  

Sandeltreet som vi bruker kommer fra Australia, hvor et kvotesystem sikrer at trærne ikke overhøstes. Vi kjøper mellom 590-680 kilo av sertifisert økologisk sandeltreolje hvert eneste år, og det blir brukt i mange av våre produkter, inkludert Sympathy for the Skin hånd- og kroppslotion. Det blir også brukt som en basenote og fiksativ i våre parfymer, siden det hjelper parfymen å bli varm og utvikle seg på huden – og lager en nydelig og langvarig parfyme.

Sandeltreoljens beroligende og rensende kvaliteter gjør at den er perfekt å bruke i hudpleieprodukter. Den sies å være behjelpelig med å redusere inflammasjon og lette hudirritasjoner, og den kan også bidra til å gjøre huden myk ved å forbedre hudens evne til å holde på fuktigheten.


Vi kjøper vårt sandeltre direkte fra en innhøstingsgruppe bestående av urbefolkning i Kalgoorlie. Trærne må minst være 30-40 år før de er klare til destillasjon, og ved den alderen blir trærne ristet ut av jorden med en spesiell maskin slik at røttene ikke blir ødelagte, for røttene er en rik kilde for olje. Rester fra røtter og greiner blir deretter plukket for hånd, før treet blir puttet inn i en trommel for å fjerne barken. Tømmeret blir deretter gradert og sendt til Albany for videre behandling. Til slutt blir treet fliset opp og forberedt til dampdestillasjon, noe som produserer oljen vi bruker i våre produkter.


For hver kilo sandeltreolje vi kjøper bidrar Lush med 50 australske dollar til Indigenous Working Fund for sandeltre. Dette er en pott som grupper fra hele området kan låne fra, rentefritt, for å hjelpe dem til å starte opp sitt eget innhøstingsfirma.

Aboriginal skikk tilsier at rikdom bør deles på hele samfunnet, så å hjelpe disse innhøsterne å tjene penger på bærekraftig sandeltreproduksjon er en positiv måte å hjelpe alle på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar