tirsdag 14. april 2015

Parfyme og blomstens språk

Oppdag det hemmelige og intime språket i blomsterparfymer.

Etter å ha lett i mange år etter de fineste og ferskeste blomster til våre parfymer, har vi i mellomtiden blitt kjent med duften og følelsen hver enkelt blomst gir oss. Samtidig har vi ofte lurt på hvor disse «vanlige» oppfatningene kommer fra - hvorfor uttrykker vi kjærlighet med roser eller sensualitet med sjasmin? Disse skjulte betydningene er i alle fall ikke nye. Vi undersøkte litt og det viste seg at før nittenhundretallet så blomstret disse symbolene, og planter byttet hender som symboler og meldinger gjennom mange nivåer i samfunnet. ‘Blomsterspråket’ spredte seg raskt og måten blomstene ble lest på ble definert konsist, avhengig av deres farge, klipp, om kronbladene var lukket eller ikke osv. Selv om blomstenes symbolske betydning ble til for 200 år siden, finner vi stadig opp nye betydninger den dag i dag, når vi f.eks. feirer våren med påskeliljer, sender røde roser til en elsker eller gir hvite liljer i en begravelse.
   
Med disse blomstrende tradisjoner fortsatt godt forankret i vår nasjonale bevissthet, er det interessant å se hva vårt valg av parfyme forteller om oss i henhold til disse kodene. 


Behold troen med fioler
En gang kjent som ‘blomsten av beskjedenhet’ på grunn av måten den skjuler sine vakre blomster på bak hjerteformede blader. De delikate fiolene har vært et symbol på trofasthet i mange århundre. I patriarkalske samfunn ble dens symbolikk spesielt knyttet til kvinnelig trofasthet, med renessanseforfattere som Shakespeare som knyttet blomsten til tragiske og kyske kvinner som Ophelia. Århundrer senere brukte gotiske forfattere som f.eks. Rossetti, fioler som symbol i de populære portrettene av “sykelige kvinner”, for å bemerke skrøpeligheten og sødmen hos både blomster og det kvinnelige kjønn.

Fiolparfymer i seg selv vokste seg populære på attenhundretallet. Spesielt i Frankrike, siden de ble brukt av og forbundet med viktige personer som Marie Antoinette og Napoleon Bonaparte. I 1936 laget Pierre Berdoues parfymen “Violette de Toulouse” som et minne om tapet av en kjær, noe som fornyet den internasjonale populariteten av fiolparfyme.  

Mens fioler er blitt brukt av sosieteten som et symbolsk verktøy for passive, trofaste kvinner gjennom mange århundrer, er plantene i seg selv noe helt annet enn beskjedne og passive. Faktisk er fiolene ganske tøffe! Røttene deres er vanskelige å forstyrre og de kan overleve i sparsomme, tungt urbaniserte områder. Når vi spaserer nedover gater og trafikkerte veier om våren, er det disse seige blomstene som først titter frem fra under snøen eller bryter seg vei gjennom asfalten for å hilse oss. 

La oss avvise syntetiske etterligninger og hylle denne søte, sterke blomsten etter århundrer med misforstått omdømme. Gi en søt, grønn og frisk Kerbside Violet parfyme til noen som vil elske duften av blomstrende vår etter en kald og hustrig vinter.


Rosen, kjærlighetens blomst
Roser er en av våre mest elskede dufter. Røttene til denne populariteten er vanskelig å finne, siden vi kan spore bruken av den helt tilbake til gamle Egypt og romertiden hvor rosevann ble brukt til medisinsk bruk og som parfyme. Denne tradisjonen ble igjen populær på 1600- og 1700-tallet da kvalitetsroser og rosevann ble betegnet som valuta i enkelte kongelige sirkler.

I århundrer har vi assosiert roser med kjærlighet. I følge gresk mytologi stakk kjærlighetens gudinne Afrodite foten sin på en torn og farget kronbladene røde med blodet sitt, mens Kleopatra parfymerte palasset sitt med en overflod av roseblader for å forføre Mark Antony. Likevel, roser kunne også ha farlige skjulte betydninger i politikken og ble i århundrer plassert i rom for å pålegge komitémedlemmer hemmelighold og taushet. En periode med blodig borgerkrig i England ble til og med kalt for ‘Rosenes krig’ fordi mange kjempende familier tok rosen som emblem i familievåpenet sitt. 

Den stikkende naturen til rosen ble oversatt til de strenge reglene som omgir symbolikken i viktoriansk kultur og elskere på den tiden måtte sikre at de gjorde roseinnkjøpet til en kunst. Typen, fargen og til og med formen på blomsten kunne endre meningen på beskjeden de sendte, i sterk kontrast til i dag hvor vi oppfatter alle rosebuketter for å symbolisere kjærlighet.

Damaskrosen vi bruker i våre parfymer passer perfekt inn i våre prinsipper om rettferdig handel og er tradisjonelt sett et symbol på ‘friskhet’ og ‘strålende hudfarge’. Som vi vet er rosen vill og stikkende i all sin skjønnhet og det er også vår Imogen Rose parfyme med sin kombinasjon av blomstrende sødme og dypere grønne toner. Gi denne nostalgiske parfymen til den du elsker med all sin kompleksitet og skjulte meninger.


Så ren som døden
Liljer er en annen blomst hvor symbolikken er blitt redusert i forhold til tidligere tider. I dag assosierer vi ofte den yndige, hvite liljen med døden, selv om dette er vokst fram fra liljens symbol som renhet. Før vi begynte å plassere liljer på graver, ble plantene plassert over ektesengen for å symbolisere passasjen inn i voksenlivet, og ble også assosiert med suverenitet.  

Kommersielle liljeparfymer ble populære på 1950-tallet, selv om mange av disse var syntetiske blandinger fordi duften fra blomsten er vanskelig å gjøre om til en sterk parfyme. Liljer har vært og er derfor ofte en illusjon eller et hint i parfymer.

Så hvorfor gir vi liljer i døden nå når de tidligere har vært assosiert med kongelighet og renhet gjennom århundrer? Slik en sterk assosiasjon kan ha vokst fram fra religiøse ideer om at uskyldighet gjenoppstår etter døden, i tillegg til at majoriteten av begravelsene er statlige. Ved å ære denne nye “tradisjonen” har vi laget en moderne rolle for liljen og fylt disse majestetiske blomstene med følelser.

Vår opprørske parfyme Death and Decay er kanskje en myk og delikat hyllest til liljer i blomst, men å bruke disse majestetiske blomstene daglig er et modig trekk. Så, hvem vil denne parfymen gi mot til? Neste gang du tar på parfyme, tenk gjennom følelsen bak ditt valg av parfyme. Feirer du det tradisjonelle blomsterspråket eller finner du opp en helt ny blomsterkode? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar