fredag 13. februar 2015

Møt våre leverandører: Arganolje fra Marokko

Vi har reist over 800 mil til landlige omgivelser i Marokko for å møte vår leverandør av arganolje, Argane Aouzac, for å se hva rettferdig handel har å si for deres samfunn.


Marokko er kjent for sin imponerende arkitektur, aromatiske krydder og strålende solskinn, og er et travelt og multikulturelt land. Vårt reisemål var Tazghlilte, en liten landsby plassert inne mellom den lave fjellkjeden Antiatlas. Den lokale skolen hadde akkurat avsluttet for dagen da vi kjørte inn i byen og våre biler ble raskt fulgt av en skokk med smilende og vinkende barn.   

Å besøke et slikt lite og fjernt samfunn kan føles invaderende på befolkningen. Vi ble raskt oppmerksomme på vår «annerledeshet», men det var aldri noen tvil – vi var velkomne. Invitasjoner til folks hjem for å drikke mynte-te var mange, i tillegg til alle smilene og de duftende geranium-blomstene som ble festet til håret vårt. Drapert i vakre, fargerike stoffer i alle mulige farger og mønster, viste lokale tenåringsjenter en tradisjonell berberdans til vår ære. Vi ville bruke de neste dagene på å besøke hjem etter hjem, landsby etter landsby, for å møte de mange fantastiske kvinnene bak Argane Aouzac.

Grunnlegger Alban Colon de Franciosi ble først forelsket i Tazghlilte for ti år siden. Han var på besøk hos en venn i området da han oppdaget overfloden av argantrær, og muligheten for å stimulere den lokale økonomien ved å skape rettferdig og bærekraftig sysselsetting for lokale kvinner. Han flyttet, rekrutterte sin sønn Jean til å hjelpe ham med virksomheten og satte opp et prosessanlegg for arganolje. De ble de første i Marokko som ble sertifisert som økologisk og Fair Trade, og nå eksporterer de sin olje til hele verden.

Våre verter tok oss først med for å se det største argantreet i regionen. Vi kunne se det fra flere kilometers avstand der vi kjørte den støvete og vindfulle veien gjennom landsbyen. Dens enorme omfang svaiet i vinden, med lubne, grønne frukter som modnet på hvert eneste blad. Særegent for Marokko er at argankjerner kaldpresses for å trekke ut den rike og dyre oljen som kan brukes til både kulinariske og kosmetiske formål.

Argane Aouzac jobber med over 350 kvinner fordelt på tre landsbyer for å sanke de falne fruktene, fjerne kjøttet og knuse dem for hånd for å få tak i kjernene. De blir betalt Fair Trade-priser for sitt arbeid og pengene blir gitt direkte for hånd til hver kvinne – ikke til deres ektemenn. Mennene i regionen drar vanligvis for å jobbe i Casablanca like etter de blir gift og er kun hjemme bare en til to måneder i året. Som et resultat av det utgjør kvinner og barn over 80 % av befolkningen, og ansvaret for å ta vare på sine familier og sin landsby har falt på kvinnenes skuldre.
 

Kanskje den mest bemerkelsesverdige kvinnen vi møtte mens vi var i Tazghlilte, var Fatima Lefhaili. Som Argane Aouzacs lokale koordinator blir Fatima betraktet som uvanlig i det landlige Marokko. Hun er opprinnelig fra Rabat og avsluttet sin universitetsgrad i sosialt arbeid og statsvitenskap før hun ledet og fikk ansvaret for flere initiativer for kvinners rettigheter. Siden Association Tazghlilte ble en med-grunnlegger og samarbeidspartner med Argane Aouzac for å forenkle utvikling av lokalsamfunnet, har Fatima vært medvirkende i å sikre at lokale kvinner har en stemme. “Fatima er limet som holder hele operasjonen sammen. Hun er bindeleddet i hele samfunnet”, fortalte Jean oss, “Hun forstår kvinnene og hjelper oss med å finne ut hva behovene deres er.”

Fatima viste oss stolt rundt i landsbyen og pekte ut forskjellige utviklinger som er blitt gjort mulig på grunn av fortjenesten de har hatt gjennom Fair Trade. Virkningen er unektelig, de har nå tilgang til rent drikkevann, kraftledninger og et søppelhentingssystem er blitt satt i verk. Hver familie eier sine egne husdyr og tusenvis av oliventrær er blitt plantet i regionen til ære for Earth Day. Men kanskje det viktigste av alt, kvinner i samfunnet har oppnådd en viss grad for selvstyre og innflytelse etter at de ble med-leverandører.


Døråpninger, korridorer og stuer, lokale kvinner samles overalt der det er mulig, prater og knuser kjerner med lynets hastighet. Vi prøvde (uten hell) å etterligne deres metode og knekke noen få argankjerner – det er mye vanskeligere enn det ser ut til! Kvinnene likte definitivt å observere mens vi prøvde og var så ivrige etter å lære oss at det var vanskelig ikke å bryte ut i latter hver gang vi mistet kjernen. Etter det avsluttet vi vår dag på deres nye kunst- og håndverkssenter hvor vi avbrøt en klasse med tjue fnisende tenåringsjenter som lærte seg ferdigheter som teppeveving, broderi og spinning. Senteret tilbyr plass til unge jenter i samfunnet hvor de får lære seg diverse salgbare ferdigheter.

Da solen gikk ned bak fjellene og malte himmelen med nyanser av oransje, rosa og lilla, hørtes bønn fra den lokale moskeen. Det var en virvelvind av en dag, fylt med varme smil, latter og gjestfrihet, og en dag vi aldri kommer til å glemme. Det var utrolig inspirerende å se effekten av Fair Trade i aksjon, og det er derfor vi går så langt som vi gjør for å sikre at vi kjøper fra en etisk, bærekraftig kilde. Argane Aouzac er bare en av Fair Trade-leverandørene vi samarbeider med, og en av mange eksempler på hvorfor vi drømmer om at en dag er ALL handel rettferdig.
   

Vi bruker sertifisert økologisk og Fair Trade arganolje fra Argane Aouzac i vår Jason and the Argan Oil sjampobar, Pearl massasjebar og Tiny Hands håndkrem i fast form, på grunn av dens fuktighetsgivende og mykgjørende egenskaper.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar