fredag 13. mars 2015

Arbeidet med å gjøre våre såper rene

Vi har tatt en rengjøring på alle våre såper. Finn ut hvordan vi jobber hardt for å gjøre ditt skum fri fra petro-kjemikalier, palmeolje og mono propylen-glykol.

Det beskjedne såpestykket har vært på våre bad helt siden det 18. århundre, og har vært et kjennetegn på LUSH fra starten. Vi liker å lage selv-konserverende såper for hånd med de beste og ferskeste frukter, grønnsaker og eteriske oljer for kundene våre, men det er mye mer ved våre såper enn det øyet og nesen oppfatter.


Nei til palmeolje
I seks år nå har vi omhyggelig fjernet alle spor av palmeolje fra våre produkter, og det på grunn av vår økte forståelse for skaden denne industrien forårsaker. I områder som Borneo og Sumatra for eksempel, har svært lukrativ palmeolje-handel herjet landet, noe som fører til betydelig avskoging og fortrengning av urfolk og truede dyr (som f.eks. orangutangen). Når så mange leverandører i verden bruker denne oljen i sine produkter, tok det oss en betydelig mengde undersøkende arbeid og oppfinnelse for gradvis å fjerne spor av palmeolje fra våre produkter.

I 2009 kjørte vi en kampanje for å øke bevisstheten rundt dette problemet, hvor vi ba kundene å vaske hendene uten palmeolje og hvor vi la press på selskapene for å finne bærekraftige alternativer. Vi har også funnet opp en annen base for våre såper, laget av kokos- og vegetabilske oljer som myker opp huden og binder alle våre herlige ferske ingredienser sammen. Ved å fortsette å vurdere og studere våre leverandører nøye og finne opp løsninger selv, kan vi forhåpentligvis være sikre på at våre produkter er helt fri for palmeolje i fremtiden.

Movis
Å utforske våre alternativer
Vi har også eksperimentert med måter å fjerne alle spor av petroleumsbaserte petrokjemikalier fra våre såper. I 2013 fjernet vi mono propylen-glykol (et fuktemiddel som binder sammen ingrediensene) fra våre såper og erstattet det med et materiale som kalles sorbitol. Sorbitol er en sukkeralkohol som finnes naturlig i bær, og som legger til tekstur i våre såper og binder sammen alle ferske råvarer. Vi lager sorbitol fra mais-sirup, som er en mer miljøvennlig prosess å utvinne enn for mono propylen-glykol.

I 2014 utviklet vi en annen såpebase som var skreddersydd for oss. Denne blandingen ble funnet opp spesielt for Movis ansiktssåpe og er laget av solsikkeolje, Fair Trade økologisk Fundopo kakaosmør, extra virgin kokosolje og hvetekim. Da vi la til sukker og grovt brød til blandingen skapte vi en rik, svampete tekstur, perfekt for ømfintlig hud som trenger en mer fuktighetsgivende peeling, alt i én hendig, solid bar. Å eksperimentere med ulike ingredienser gir oss en ide av hvilke materialer som gir visse effekter og hvordan vi med hell kan blande dem sammen i våre produkter.


Fakta om SLS
Vi ser også på rollen som natriumlaurylsulfat har i våre produkter. Dette materialet som er naturlig utvunnet skaper et rikt, givende skum når vi vasker oss og har fjernet oljebasert smuss fra vårt hår helt siden 1930-tallet. Likevel, det har et dårlig rykte, sannsynligvis på grunn av den kjemiske prosessen som gjør vegetabilsk olje om til sulfat. Laurinsyre (mettet fett tatt fra planteolje) kombineres med svovelsyre, for deretter å bli nøytralisert med et naturlig mineral kalt natriumkarbonat. Dette skaper den skummende opplevelsen vi forventer å få av våre sjampoer og såper.

Bekymring kan oppstå for denne prosessen siden de kjemiske forbindelsene (kjent som 'nitrosaminer') er et tilfeldig biprodukt av en sulfateringsprosess, hvorav ca. 90% er kreftfremkallende. En tilsynelatende skremmende statistikk, men noe misvisende når man ser det i perspektiv. Vi utsettes for nitrosaminer på daglig basis i tobakk, latex-produkter, øl, kosmetikk og konserverte matvarer, og er vanskelige å unngå i dagliglivet. Nitrosaminer er i tillegg et biprodukt av selve prosessen med å lage SLS, og ikke selve materialet. Smart markedsføring fra kosmetikkindustrien har skapt en frykt for SLS, noe som ikke støttes når vi ser på vitenskapelige bevis. Som industriforskning sier: "Kosmetikk er under tett regulering i Europa og er nødt til å bli vist seg trygge før de kan selges. Dessverre florerer det mange ubegrunnede rykter på Internett om at kosmetikk forårsaker kreft, noe som rett og slett ikke støttes opp av overbevisende vitenskapelige bevis. "

En av bekymringene vi har om SLS er sporbarheten. Selv om SLS’en vi bruker er avledet fra kokosolje, kan vi ikke være helt sikre på at det er fritt for spor av palmeolje på grunn av produksjonsprosessen. Vi har derfor redusert vår bruk av SLS jevnt og trutt, og eksperimenterer med såpebaser fri for denne ingrediensen, slik som f.eks. Sultana Of Soap, Parsley Porridge og Bohemian.
Å finne kilden til tensider som ikke er testet på dyr er en vanskelig oppgave, men er noe vi gjør for våre kunder som liker å vaske seg med skikkelig skum! Over tid ønsker vi å være i stand til å lage det selv. 

1 kommentar:

  1. flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett