tirsdag 24. mars 2015

Tips for miljøvennlig rengjøring

Vi innrømmer det gjerne: Å rengjøre hjemme er ikke så gøy som å lage rotet i utgangspunktet! Men det er noe spesielt tilfredsstillende ved å bruke hjemmelagde rengjøringsmidler for å få hjemmet vårt i tipp topp stand. Ikke bare kan du tilpasse mengden etter behov, men du kan også spare deg selv, hjemmet og naturen fra å bli utsatt for potensielt farlige kjemikalier også.


For å gjøre det enda lettere for deg, disse enkle oppskriftene er laget av ingredienser du sannsynligvis allerede har i skapet ditt:

Bakepulver: Renser og virker deodoriserende. Det er mildt slipende i tillegg, så det vil polere alle overflater som badekar og toalett helt perfekt.

Hvit eddik: Dette er den fettoppløsende drivkraften i disse formlene og gjør den spesielt effektiv på glassoverflater, som speil og vinduer.

Sitronjuice: Denne naturlige rensejuicen får overflater til å skinne, samtidig som det tilfører en frisk duft til rommet.

Olivenolje: Olivenolje pleier i dybden på møbler og overflater laget av tre, styrker treets naturlige glans og beskytter mot uttørring.
   
Eteriske oljer: Bruk disse som et eventuelt tillegg. Oljene vil friske opp duften og du vil føle deg litt gladere også! Noen tradisjonelle rengjøringsdufter vil være mynte, eukalyptus, tea tree og lavendel. Alle disse oljene har rengjørende kvaliteter og tilfører i tillegg en snert av duft til miksen din. Velg din favoritt og vær kreativ med blandingene! 

Glass- og vindusmiddel

• ¼ kopp hvit eddik
• ¼ kopp vann
• 5-10 dråper eterisk olje (valgfritt)

Bruk en trakt eller hell forsiktig alle ingrediensene ned i en ren og tom sprayflaske. Spray direkte på alle overflater og tørk av med en myk klut. Oppskriften kan du doble etter hvor stor sprayflaske du har. Hvis du trenger litt ekstra kraft i miksen din, øker du bare mengden med eddik. De eteriske oljene er som nevnt valgfritt å tilføre, men kan være hjelpsom om du ikke ønsker at miksen skal lukte eddik. Prøv å bruke oljer som virker oppløftende på humøret, som f.eks. søtappelsin eller neroli, og gjør rengjøringen til en mye mer hyggeligere oppgave. Denne miksen er holdbar og kan oppbevares i skapet over tid.

Badekar- og baderomsskrubb

• 1/3 kopp bakepulver
• 1/3 kopp hvit eddik
• Juice fra en sitron, ca. 1/3 kopp
• Evt. litt salt

Bruk en visp til å mikse alle ingrediensene skikkelig og ikke bli overrasket over den brusende reaksjonen når de møtes! Straks alt er mikset sammen, dypp en klut eller svamp ned i miksen og sett i gang med skrubbingen. Alternativt kan du helle miksen ned i toalettskålen, vasken eller badekaret, la det virke et par minutter før du skrubber rundt, og nyt deretter det skinnende rene resultatet! Tilfør litt salt om du føler at miksen trenger litt skrubb for en ekstra vanskelig jobb. 

Møbelpolering

• Juice fra en sitron, ca. 1/3 kopp
• 1/3 kopp olivenolje
• 1/3 kopp vann
• 3-6 dråper eterisk olje (valgfritt)

Bruk en trakt eller hell forsiktig ingrediensene ned i en ren flaske og fest lokket godt. Rist forsiktig flasken til alt er mikset, tilfør litt av miksen på en myk, ren klut og polér i vei! Denne oppskriften lager omtrent en kopp med polering og vi anbefaler deg å lage en fersk ladning hver eneste gang, men oppbevar flasken sammen med resten av dine rengjøringsmidler slik at du kan bruke den om igjen til samme bruk. Som med alle nye rengjøringsprodukter er det lurt å teste produktet på et lite «gjemt» område for å være sikker på at man ikke får et overraskende resultat.


Føler du deg inspirert til å starte opp med vårrengjøringen? Gi oss tilbakemelding på hva du synes om disse oppskriftene. Eller har du kanskje andre oppskrifter på rengjøringsmidler? Del dem med oss! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar