fredag 5. september 2014

SLush Fondet

I november 2010 var grunnen og drivkraften til å starte SLush-fondet enkel: Kunne Lush gå bort fra å bare kjøpe rettferdig handlende ingredienser og i stedet utvikle støttende samarbeid med samfunnene som produserer dem?

Mer enn tre år senere er svaret et rungende ja! 
SLush-fondet virker på en enkel måte: 2 % av pengene Lush bruker på råvarer og emballasje blir donert til fondet. Disse pengene brukes senere til å starte bærekraftig jordbruk og lokale prosjekter fra bunnen av, og noen av disse produserer og behandler ingrediensene til produktene våre.

SLush-fondet er basert på hovedprinsippene til Permakulturbevegelsen, som er basert på å berike lokale økosystemer og tilby bærekraftige alternativer til konvensjonelt landbruk. 1.2 million engelske pund er til dags dato brukt til å hjelpe med utviklingen av 32 prosjekter i 19 forskjellige land, syv av disse landene har vært med på å produsere ingredienser til vår nydelige Gode Gjerninger: rosentreolje, ylang-ylang olje, moringa-olje, geraniumolje, fersk aloe, sheasmør og Fair Trade økologisk kakaosmør.
Selv om det er et helt annet tiltak, så representerer Gode Gjerninger enda en mulighet for oss til å vise vårt initiativ til saker vi brenner for. Hver eneste krone kunder bruker på Gode Gjerninger, minus momsen, blir donert til spesielt utvalgte grasrotsaker for folk, dyr og miljø; 2,5 millioner pund ble samlet inn globalt bare i 2013, og mer enn 7 millioner pund har blitt samlet inn siden Gode Gjerninger ble lansert i 2007.


Alle som kjøper Gode Gjerninger støtter automatisk noen av SLush-fondene sine initiativer og fortsetter å samle inn penger til kampanjene i dette kjøpet. De tre hovedprinsippene ved permakultur er i hjertet til hvert eneste av SLush-initiativene: omsorg for planeten, omsorg for mennesker og fairtrade. Her, la oss se på bare tre av initiativene som har hjulpet til å produsere ingrediensene som gjør Gode Gjerninger så spesiell.



Inspirert av en overgrodd Aloe Vera-plante, bestemte Lush co-founder Helen at hun ville ha tak i noen av de ferske bladene. Så SLush-fond koordinator Cadi gikk sammen med Joseph Lentunyoi ved Maasai Permaculturistm for å jobbe med de kvinnelige aloe vera-dyrkerne i arid regionen av Laikipia i Kenya. 

Maasai-folket i Kenya er pastoralister. Storfeoppdrett er tradisjonelt sett styrt av menn som flytter fra et sted til et annet for å finne passende beiter, mens kvinner og barn blir hjemme. Når grønnsaker ikke er tilgjengelig under tørke består de tradisjonelle måltidene av sur melk og blod fra storfe. Forventet levetid for kvinner er 45 år. I samarbeid med Laikipia Permakulturelle senter jobber SLush-teamet med kvinnene for å gjøre ørkenområdene grønne og fruktbare, introdusere næringsrike planter sammen med aloe vera for å forbedre både jordas og kvinnenes helse. Lush kjøper de ferske aloe vera-bladene for den nye Gode Gjerninger. Bladene ankommer fabrikkene ferske og blir kuttet der for å få den ferskeste geleen ut før den blandes med resten av ingrediensene til Gode Gjerninger. Senere fond fra SLush er blitt brukt til inngjerding for å beskytte aloe veraen fra å bli trampet ned av elefanter og kameler. 


https://www.youtube.com/watch?v=bat5GyF-RlA


Peruansk olje fra rosentre
Når innkjøpsteamet befant seg dypt inni den Peruanske regnskogen virket situasjonen der ganske dyster. Skogen, som ble forvaltet av den lokale permakultureksperten Limber Cabrera, var i veldig dårlig stand; delvis fjernet, nedbrutt jord og lite viltliv. Den beste måten å sikre områdene på var å kjøpe rettighetene til å bruke landet som vi ville, kaste tømmerhuggerne ut og fornye og forbedre økosystemet.
Men hvordan gjøre om dette fra et veldedighetsprosjekt til noe som kunne opprettholde seg selv? Svaret fantes i rosentrærne, en truet art takket være massehogging av skoger. Limber har nå skapt en bærekraftig, sporbar rosentreforsyning ut av omtrent ingenting. Om du drar til denne delen av regnskogen i dag vil du finne en destillasjonsstasjon som kun bruker deler av trærne eller trær som har falt naturlig. Her destilleres rosentreoljen vi bruker i flere av våre produkter.
På det Ghanesiske Permakultur-instituttet går soppdyrking og mange andre samfunnsbaserte prosjekter hånd i hånd med moringa-olje, en annen ingrediens i Gode Gjerninger. I dette prosjektet møtte SLush en sjelevenn, Paul Yeboah, lederen for det Ghanesiske Permakultur-nettverk er en dedikert permakulturekspert med en evne til å gjenopplive nedbrutt land for å gro sårt trengte avlinger. 24 hektar utenfor Techiman i Ghana var stemplet med konstant mangel på fruktbarhet. Disse områdene er nå en artsrik skog hvor det vokser flere spiselige næringsrike planter, i tillegg til moringa, også kjent som “mirakelplanten”. Moringa blir presset for å få ut en lett olje som er full av antioksidanter som også brukes i Gode Gjerninger
Men hva med soppen? Da prosjektet hadde holdt på en stund kjørte Paul forbi et sagbruk og fikk en ide om sagflis. Han begynte å jobbe med hvordan man kunne bruke sagflisen til noe og ikke bare kaste den. Han fant opp en måte å fjerne bakterier og sykdommer fra den på og startet å dyrke sopp derfra. Denne soppen genererer nå en imponerende inntektsstrøm og er en matkilde.  

Selv om du vil finne ingredienser fra SLush-fondets prosjekter i mange Lush-produkter, er det bare Gode Gjerninger som har hele syv av dem blandet inn i en lotion! Å bruke ingredienser fra fondets prosjekter i Gode Gjerninger er et viktig steg for oss fordi Lush ikke tjener et øre på salget, ikke en gang for å dekke kostnadene av ingrediensene. Kjøp en krukke og du vil være sikker på at pengene du bruker kommer til å bli donert til prosjekter og formål som virkelig kan hjelpe med å forandre verden.


“Å kjenne kilden til råmaterialene fra SLush-fondet er veldig viktig” sier Lush’s ‘Head perfumer and creative buyer’ Simon Constantine. “Når du kjøper Gode Gjerninger får du herlige ingredienser som kan spores opp hvor de kommer fra og en liten bit fra hvert av disse prosjektene” sier Simon. “Bare kjøp den og nyt den.”


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar