fredag 24. oktober 2014

En mystisk verden av urter

Det er noe naturlig mystisk ved høsten; det er en sesong med mange forandringer, hvor løvet skifter farge og nettene blir lengre og kaldere. På slike kvelder sittende ved peisen innendørs, elsker vi å høre på historier – spesielt om ingredienser! Gjør det koselig for deg selv og bli med oss på en magisk reise når vi går i dybden på overtroen forbundet med kjente oljer og urter.


Einerbær har lenge vært ansett som et rensende materiale og har vært brukt siden middelalderen for å hindre hekser og feer å komme på besøk. Hvis du planter et einebærtre ved døren din, blir heksene nødt til å holde seg unna… om de da ikke greier å gjette eksakt antall nåler på treet (så nå håper vi at ingen hekser nær deg er ekstra god på å telle!) Einerbær-olje er virkelig avgiftende for andre grunner også, så rekk hånden ut etter en Sparkly Pumpkin boblebit om du trenger et gjenopplivende boost!

Å stappe tørket eller frisk fennikel i nøkkelhull og henge det rundt huset var ment å forvise plagsomme spøkelser. Å dyrke fennikel i hagen din holder forhåpentligvis negativitet og treghet unna. Fennikelolje er virkelig oppløftende og vi bruker det i vår Wizard boblebit for sin friske lakris-lignende duft!


Eventyr om sopp florerer i nesten alle kulturer – det sirkulære soppvekstmønsteret blir til og med kalt for fairy ring (eller ‘ring av feer’ på norsk).  Det blir sagt at dersom et hus blir bygd nær en slik ring med sopp vil det bringe lykke, og at du kan hente skatten din derfra (men bare med hjelp fra feen så klart, det fins alltid en hake!). Har du ikke en sirkel av sopp i bakhagen din? Frykt ikke, kanskje kan du bringe lykke til hjemmet med et stykke Fairy Ring såpe i stedet, laget med næringsrik shiitake-sopp. 


Hva er vel en liste over sagnomsuste urte-eventyr uten skumle trollhassel? Antatt å være en portal til andre verdener, og trollhassel-treet blomstrer om høsten og vinteren - stikk motsatt av andre planter! Forskjellige legender forteller at grenene ble brukt til spådom og nøttene viste til visdom når de ble spist. Hvis du plasserer en hovedgren i vinduskarmen din, vil hjemmet ditt bli beskyttet for brann og lynnedslag, og en krone laget av en føyelig gren av treet vil gi bæreren usynlighet! (Vi liker vår trollhassel-infusjon i Vanishing Cream ansiktskrem, som er så nært usynlighet som vi kan love).


Gå framover og nyt denne sesongen med krydder og lukter! Hvis du kunne tenke deg å lære flere gamle sagn om urter og naturlige materialer, sjekk ut boken The Directory of Essential Oils av Wanda Sellar, samt boken The Green Witch Herbal av Barbara Griggs (begge bøkene har og fortsetter å inspirere våre grunnleggere). 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar