fredag 12. desember 2014

Tips til en grønnere jul!

Å være miljøbevisst er viktig hele året, men å være ekstra bevisst rundt julehøytiden kan spare miljøet for tonnevis av avfall hvert år.
I løpet av høytidene kaster vi hele 25 % mer avfall enn resten av året. Den gode nyheten er at når vi først er klar over potensialet for mer avfall, så er det lett å begynne å eliminere det. Så nå ligger det i dine hender å tenke grønt denne julen!

Her er noen enkle tips for å redusere avfall:

Gjenbrukbar gaveinnpakning
Hvis du er på leting etter en ferdig innpakket gave, finn ut om innpakningen er gjenbrukbar eller velg gaver som kommer i hatteesker eller tinnesker. Etter høytiden er disse eskene supre til å oppbevare ting i, som f.eks. oppskrifter, smykker, sysaker eller LUSH’ badebomber og såper


Nakne gaver er (som oftest) det beste
Vurder å gi bort gaver som ikke trenger innpakning i det hele tatt. En weekend-tur eller billetter til en konsert lager minner, ikke avfall. For å skape et element av overraskelse, lag en skattejakt som leder frem til gaven på julekvelden! Om du likevel trenger å pakke inn gavene, vurder å bruke gjenbrukbart papir, kart, gamle ukeblader/aviser, nytteknytter (skjerf) eller andre gjenbrukbare materialer som kurver eller tinnesker, slik at mottakeren kan bruke det om igjen og igjen i stedet for å kaste det.

Julekort
Hvis du velger å gi julekort i år, vurder å lage dine egne ved å gjenbruke materialer eller sende digitale kort i stedet for. Og husk å levere til gjenvinning eller bruk om igjen kort som du selv mottar.


Bæreposer!

Tusenvis av plastikkposer ender opp som landfyll hvert år, men du kan hjelpe til ved å ta med dine egne gjenbrukbare poser når du er ute og handler gaver. Du kan til og med bruke et nytteknytte (knot wrap) både som gavepakning og pose – i tillegg til at det er to gaver i en!

Juletreet
Hvert år blir 2 millioner juletrær solgt i Norge, mange av dem importert fra Danmark. Sørg for å velge et norsk tre, helst lokalt, for kortreist er miljøvennlig! Etter julehøytiden, hugg opp og bruk treet som ved i stedet for å sende det bort som avfall. Alternativt kan du kjøpe et tre med røtter plantet i krukke, så kan du plante det utendørs etter julehøytiden.

Julematen
Det kastes altfor mye mat i Norge og spesielt i forbindelse med høytider som jul og påske. Du kan bidra med å redusere sløseri av mat ved å planlegge innkjøpene dine godt og kun kjøpe inn det du har notert ned på handlelappen din. Innfør en dag eller to i uka hvor man spiser restemat etter tidligere middager, det er utrolig mye godt man kan lage av rester! Oppskrifter finnes i fleng på nettet om man trenger tips. Velg uemballert frukt og grønnsaker fra butikken, og vær ellers kritisk til bruken av emballasje på matvarer. Kjøp rene, økologiske og nakne produkter og lær deg hvordan du lager mat fra begynnelsen av – det er enklere enn du tror!

Dette er bare noen av våre ideer, men husk, å redusere bruken av avfall er ikke bare for julehøytiden. For flere tips, besøk nettsiden http://www.framtiden.no/gronne-tips/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar