mandag 8. juni 2015

Kampanje: Hva kan du bidra med for å redde biene?

I forrige blogginnlegg leste vi om problemene den store biedøden forårsaker i hele verden, også her til lands. Alle som ønsker å gjøre noe for å stanse denne farlige utviklingen kan bidra på et eller annet vis, selv de som ikke har hage. Det viktigste er å gjøre seg kjent med problemet og hva man kan gjøre for å hjelpe. Det er også viktig å gjøre alle vi kjenner oppmerksomme på hvor livsviktig de pollinerende insektene er for oss alle.

Foto: La humla suse

Hageeiere kan bidra ved å sørge for en mangfoldig hage som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Humlene og biene trenger spesielt mye nektar om våren og om høsten.
Har du en veranda eller en hageflekk kan du plante blomster, busker og trær som både humler og bier liker. Her har du tips for hvordan du kan få dem til å trives i din hage:

1.) Plen er fint, men ikke biemat om du klipper den så ofte at plenblomster ikke får blomstre. Har du mulighet, sett igjen et hjørne eller kanter til blomstereng. Kløver og løvetann i plenen er bare bra for bier.

2.) Bier liker blomster med åpne kronblader, for det gjør matfatet lett tilgjengelig.

3.) Gift i hagen er unødvendig! Den dreper også nytteinsektene og er skadelig for andre dyr, som husdyr, fugler, små pattedyr og amfibier.

4.) Du kan lage næringsrik jord av kompost eller kjøpe ferdig gjødslet plantejord, slik at plantene trives og vokser seg store og fyldige. Jo større plantene vokser seg, jo mer mat til insektene!

5.) Tenk klima i hagen. Store trær er viktige da de tar unna store mengder regnvann. De har også en nedkjølende effekt på varme dager. Trær og hekk kan også lune for sterk vind og kulde.

Foto: Informasjonsmateriell utgitt av Naturvernforbundet

6.) Du kan legge til rette for at dronningene finner et godt sted å overvintre. Det finnes enkle oppskrifter på hvordan du snekrer sammen en bie- eller humlekasse og hvordan du innreder dem og plasserer dem i terrenget. Man kan også melde seg på et kurs hos La Humla Suse.

7.) Du kan velge å kjøpe økologisk frukt, bær og grønnsaker eller dyrke det du trenger selv, det bidrar til å redusere etterspørselen etter varer som er sprøytet og masseprodusert.

Foto: Lavendel, Lush

8.) Velg blomster og planter til hagen som humlene og biene liker godt. Eksempler på dette er:

Vår: Krokus, snøklokke, svibel, russeblåstjerne, skogtulipan, stemorsblomst, lavendel, vårlyng, solsikke, tomater, jordbær, bringebær, mispel, praktgullbusk, selje, rhododendron med åpen blomst, trollhassel, epletre, kirsebær og moreller.

Sommer: Agurkurt, ringblomst, prestekrager, kornblomst, solsikke, honningurt, blomkarse, revebjelle, forglemmegei, prydstorkenebb, erteplanter, isop, veronika, oregano, klematis, duftkaprifol, hagerips, solbær, stikkelsbær, roser med åpen åpen blomst og bringebær.

Høst: Høstasters, purpursolhatt, høstbergknapp, storhjertetrøst, sommerfuglbusk og buskmure.

http://www.lushnorge.no.24nb2.srv.ip.no/web/side/27


Dette er bare et utvalg av planter. Flere tips og råd finner du på disse nettstedene:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar