onsdag 13. april 2016

Argan - Marokkos berømte skjønnhetsolje

Møt kvinnenes co-operativer som arbeider sammen for å produsere bærekraftig arganolje i Marokko, og se hvordan fruktene av deres arbeid gir fordeler til den afrikanske landsbygda. Lush kjøper sin arganolje direkte fra disse co-operativene for å sikre rettferdig handel, at produktet er økologisk og sporbart.Over 4000 km borte stiger solen opp over Arganeraie i Marokko og signaliserer starten på en ny varm dag. Månedene fra juni til november er travle for kvinnene i det lokale co-operativet som står tidlig opp for å plukke opp modne frukter som faller regelmessig fra argantrærne gjennom hele sesongen. Arganolje har vært brukt av berberfolket i århundrer til kulinariske, kosmetiske og medisinske formål, men det siste tiåret har oljen også blitt stor forretning i den internasjonale skjønnhetsindustrien. Om det blir håndtert korrekt og etisk riktig kan denne eksplosive etterspørselen gi store økonomiske fordeler for de lokale samfunnene.
Etter å ha samlet de dyrebare fruktene fra bakken mellom beitende storfe, bringer de fruktene til en kjølig bygning og begynner prosessen med å gjøre frukten om til olje. I Ifrawnlhna jobber 42 kvinner sammen med å forberede gjennomsnittlig 1 kg hver med kjerner per dag, ved å fjerne det ytre fruktkjøttet og knekke skallet inni, før store mengder med kjerner blir klemt sammen for å presse ut den rike, gule væsken. Det trengs 2.3 kilo kjerner for å produsere 1 liter med olje, så ingen frukter går til spille. Den fine kjernemassen som er et biprodukt i prosessen blir solgt lokalt til kosmetiske formål, det næringsrike fruktkjøttet blir gitt til landsbyens dyr og skallene blir brukt som brensel.
Det er til nå rundt 22 landsbyer som produserer sin egen arganolje eller som sender kjernene til byen Agadir for videre behandling. Argan-produksjonen blir ledet derfra, med en valgt president og en forening som arrangerer kvalitetssjekker og sørger for eksporten og administrerer etterspørselen. Straks en ordre kommer inn velges en av landsbygruppene ut for å produsere hele bestillingen. Dette sikrer at hver leveranse kan spores tilbake til co-operativet som har produsert den og gjør det enklere å opprettholde høy standard. I tillegg til å sertifisere at den produserte oljen har høy kvalitet, er fersk og sporbar, arrangerer foreningen konstant opplæring og vurdering av hvert eneste co-operativ for å hjelpe dem alle til å oppnå ECOCERT og Fair Trade status. Det vil sikre deres rang som kvalitetshåndverkere og sørge for at de mottar en rettferdig pris fra alle kjøpere.Foreningen er også i stand til å hjelpe med direkte innsats for å holde virksomheten bærekraftig og miljøvennlig for lokalsamfunnene. Lokal statlig finansiering har årlig finansiert planting av rundt 300 hektar med trær for å beskytte denne verdifulle bransjen for fremtidige generasjoner og forbedre jordsmonnet. Blant de små og rolige landsbyene er argantrær blandet med mandel-, oliven- og jujubetrær, og andre sorter kan ses i åssidene, for røttene holder ørkenen i sjakk. Det er klart at denne verdifulle oljen har en svært viktig rolle å spille på lokalt nivå, samtidig som dens stjerne fortsetter å stige i internasjonale markeder.


Vi bruker denne nydelige arganoljen i flere produkter fordi den er full av vitaminer, essensielle fettsyrer og antioksidanter som pleier hud og reparerer hår. Du finner den blant annet i vår kroppsbalsam Ro's Argan som gjør huden silkemyk og duftende av søte roser, i vår Magical Moringa ansiktskrem som etterlater huden med en følelse av myk fløyel, i vår sjampobar Jason and the Argan Oil som gjør håret skinnende og mykt, og i vår Salted Coconut håndskrubb og Golden Handshake håndmaske som begge gir myke og velpleide hender. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar